MASAJ ANTICELULITIC

Masajul anticelulitic are ca scop indepartarea aspectului neplacut al zonei afectate de celulita si remodelarea tesutului adipos. Acest lucru se realizeaza deoarece masajul distruge o parte din celulele adipoase, imbunatateste circulatia sanguina in zona respectiva, ajuta la eliminarea reziduurilor metabolice, dreneaza local, eficient, limfa si accelereaza metabolismul la nivel celular.
Pentru a intelege de ce masajul este eficient, ar fi bine sa intelegem ce este si cum apare celulita.
Ce este celulita?
Celulita este o depunere de grasime in stratul subcutanat, de regula repartizata neuniform, ceea ce si da aspectul in valuri sau de coaja de portocala. Datorita unor factori despre care vom vorbi ceva mai incolo, in principal, alimentari, hormonali si ereditari, celulele adipoase se incarca cu grasime. Adipocitele, adica celulele adipoase pot sa-si mareasca volumul si pana la 60 de ori. Rezultatul acestei cresteri in volum face ca circulatia sanguina din zona sa fie deficitara, mai ales prin capilare, tesuturile subcutanate sa aiba un aspect inflamat. Zonele cele mai probabile pentru aparitia celulitei sunt fesele, coapsele si abdomenul. Mai trebuie mentionat ca celulita afecteaza predominant femeile, care in proportie de 85% prezinta forme mai grave sau mai usoare.
Cele mai multe femei accepta celulita si se impaca cu soarta, crezand ca nu se poate face mare lucru. Din pacate, aceste femei rateaza sansa lor de a arata mai bine si nu stiu ca exista studii, care demonstreaza ca cea mai eficienta metoda de combatere este masajul. Inclusiv cei de la renumita clinica Mayo recunosc importanta masajului. Dar, sunt si femei fac orice pentru a avea o piele neteda si supla, apeleaza inclusiv la operatii, la liposuctie, nestiind ca fara sport si un regim alimentar sanatos, celulita se intoarce.
Se poate trata celulita?
Un raspuns simplu nu este usor de dat. De principiu, da, se poate trata, sau mai sigur putem spune ca se poate ameliora atat de mult incat sa nu mai fie estetic deranjanta. Sunt multi medici care nici nu considera celulita ca fiind cu adevarat o afectiune, o boala. Tratamentul celulitei include mai multe solutii a caror actiune este convergenta, printre care mentionam alimentatia sanatoasa bogata in fibre, minerale si vitamine, consumul bogat de lichide, combaterea sedentarismului si tonifierea musculara din zonele afectate, combaterea excesului de greutate prin slabire si nu in ultimul rand masajul si alte tehnici pe care le puteti gasi pe acest site.
Din puncte de vedere medical, celulita nu are o cauza clar cunoscuta. Din studii epidemiologice, adica prin examinarea statisticilor, s-a constatat ca aparitia celulitei este favorizata de probleme hormonale, cele mai multe cu profund caracter ereditar, de dezechilibre ale tesuturilor conjunctive, de procese locale inflamatorii, de probleme structurale ale fibrelor de colagen din profunzimea dermului, de o circulatie sangvina deficitara la nivelul capilarelor.
Defapt, aici apare problema estetica, in functie de cum se depune grasimea in stratul profund al dermului. Daca depunerea este uniforma si continua, pielea arata foarte bine. Daca, in schimb, depunerea se face discontinuu si neuniform, chiar cu aspect de nodular, pielea arata dezagreabil. Responsabila cu acest aspect este reteaua de fibre de colagen care arata ca o plasa elastica, cu rol de suport, in ochiurile careia se prind adipocitele, adica celulele adipoase. Daca aceasta plasa formata din fibrele de colagen este neuniforma si aranjarea celulelor adipoase va fi neuniforma, iar cresterea in volum a adipocitelor va amplifica efectul de neuniformitate, astfel incat la suprafata se vor vedea ca niste galme. In cazul excesului de grasime, aceasta plasa de colagen poate suferi deformari si chiar ruperi si de aceea aspectul estetic neplacut se poate amplifica.
Este interesant ca exista teorii care leaga celulita de tesutul muscular si nu de derm si considera ca antrenamentul muschilor este cel care trateaza celulita.
Masajul anticelulitic propriu-zis
In esenta, din paragrafele anterioare, se intelege cu usurinta ca daca reteaua fibrelor de colagen ar fi uniforma, atunci nu ar mai aparea probleme estetice. Exact asta face masajul anticelulitic. Reteaua fibrelor de colagen va fi mai omogena daca alimentarea cu sange si oxigen se face in conditii perfecte. Este cunoscut ca femeile, mai mult decat barbatii, au probleme cu circulatia periferica. Masajul vine in ajutorul circulatiei sanguine de la nivelul pielii, activand sangele din arteriole care aduce oxigen si imbunatatind circulatia din capilarele venoase, prin care sunt indepartate bioxidul de carbon si produsii secundari metabolici.